5 tips voor het kopen van het juiste matras

Een matras is na ongeveer 8-10 jaar aan vervanging toe. Dat is dan ook het ideale moment om uit te zoeken welk soort matras het best bij jou past. In de afgelopen jaren zijn er heel wat soorten matrassen bij gekomen. Dus hoe weet je nu welke je het beste kunt kiezen? Dit zijn 5 tips voor het kopen van het juiste matras! 

1. Koop in de buurt

Als je een matras bestelt dat bijvoorbeeld uit China moet komen, heb je vaak te maken met een lang transport. De kwaliteit kan te wensen over laten en bovendien is garantie vaak veel moeilijker te regelen. Onze tip: houd het dicht bij huis. Koop je matras in een fysieke winkel of in een webshop die in Nederland of België gevestigd is. Wanneer het matras in de buurt wordt gemaakt voorkom je lange levertijden, is de kwaliteit doorgaans goed en is garantie gemakkelijker te regelen.

2. Verschil tussen koudschuim en traagschuim

Koudschuim en traagschuim worden vaak verward. Toch zijn ze echt heel anders. Koudschuim is een dikke schuimlaag die zorgt dat het matras goed kan ademen en dat vocht snel wordt afgevoerd. Het matras behoudt niet de vorm van je lichaam en is doorgaans vrij stevig. Traagschuim heeft ook een dikke schuimlaag, maar deze behoudt de vorm van je lichaam. Dat maakt traagschuim vooral geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen en mensen die veel tijd in bed moeten doorbrengen, omdat er minder drukpunten ontstaan.

3. Hard, zacht of medium

Er zijn naast koudschuim en traagschuim nog heel veel andere soorten vulling voor matrassen. Dat maakt de keus best lastig. Wat een handige richtlijn is, is je voorkeur voor hoe stevig een matras is. Je hebt harde matrassen, medium matrassen en zachte matrassen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een hard matras is bijvoorbeeld fijn omdat je stevig en hoog ligt, maar het matras vormt zich niet naar je lichaam. Een zacht matras vormt zich wel naar je lichaam, maar is wat lastiger als je je vaak omdraait ’s nachts. Daarom kiezen de meeste mensen voor medium: dat zit er net tussenin.

4. Gewicht, lengte en leeftijd

Naast je persoonlijke voorkeur spelen ook andere factoren een rol bij het matras kopen. Zo is je gewicht best belangrijk om mee te rekenen. Hoe zwaarder je bent, hoe steviger het matras zal moeten zijn. Anders zal het matras al snel inzakken en niet meer terugveren. Verder is je lengte ook van belang. Als je erg lang bent heb je een speciale maat bed en matras nodig. Ook de leeftijd speelt een rol: vaak houden oudere mensen van een stevig matras, terwijl jongere mensen liever een wat zachter matras kiezen.

5. Ervaar het matras

Weet je al wat je gaat kiezen? Dan kun je meteen het matras van je keus bestellen. Weet je het nog niet? Ga dan naar een winkel om een matras echt te ervaren. Je kunt er dan aan voelen, op gaan liggen en kijken wat je ervan vindt. Ga je een matras kopen, dan kun je het beter eerst uitproberen. Het is meestal niet goedkoop, dus wil je de aankoop in een keer goed doen. Door het matras even echt te ervaren, weet je beter wat je koopt. Zelfs als je het uiteindelijk toch online bestelt bij een webshop.

Een matras kopen is erg persoonlijk. De een houdt van een stevig matras, de ander juist niet. Heb je een partner en hebben jullie allebei een andere voorkeur? Dan kun je beter twee verschillende matrassen nemen. Vaak kun je twee eenpersoonsmatrassen op een tweepersoonsbed leggen. Dit is ook vaak mogelijk op een boxspring. Er zijn ook steeds meer tweepersoonsbedden die losgekoppeld kunnen worden. Zo heb je altijd het matras dat jij comfortabel vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top